bivanjeNajučinkovitejši način, kako najeti ali kupiti nepremičnino v Mariboru, je iskanje preko spleta. 

 

Nekaj osnovnih informacij:

  • Stanovanja v centru Maribora in na območju celotnega levega nabrežja reke Drave so praviloma dražja od stanovanj na desnem bregu reke Drave.
  • Manjša stanovanja (garsonjere, enosobna in dvosobna stanovanja) dosegajo višjo ceno na kvadratni meter od večjih stanovanj.
NAJEM NEPREMIČINE
  • Poskrbite, da boste z izbranim lastnikom stanovanja sklenili ustrezno pogodbo o najemu.
  • Ob prevzemu stanovanja napravite natančen primopredajni zapisnik (v kolikor ugotovite, da sta stanovanje oz. oprema v njem poškodovana, o tem takoj obvestite svojega najemodajalca - priložite foto gradivo).
  • Najemodajalec lahko od vas zahteva plačilo varščine za stanovanje (eno do tri mesečne najemnine). Ta denar vam mora ob izteku vaše pogodbe in bivanja v njem vrniti, v kolikor stanovanja in opreme v njem niste poškodovali.
  • Najbolje se boste zavarovali, če boste najem stanovanja urejali s pomočjo nepremičninske agencije. Le-ta vam mora nuditi vso potrebno podporo in vas obvestiti o aktualni zakonodaji na področju nepremičnin v Republiki Sloveniji.
NAKUP NEPREMIČNINE

Pridobivanje lastninske pravice tujcev na nepremičninah v Republiki Sloveniji je urejeno v sklopu Ministrstva za pravosodje RS.

 

Od 17. 9. 2017 je v uporabi novi Zakon o ugotavljanju vzajemnosti, ki uvaja nekatere spremembe glede postopka ugotavljanja vzajemnosti.

 

Vse potrebne informacije o pridobivanju lastninske pravice najdete na:

MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE

Župančičeva 3

1000 Ljubljana

Telefon: 01 369 5342

E-pošta: gp.mp@gov.si 

Uradna spletna stran: Ministrstvo za pravosodje

Seznam nepremičninskih agencij v Mariboru - za najem ali nakup nepremičnin:

BIVANJE ZA ŠTUDENTE

Informacije o možnostih bivanja za študente najdete v rubriki: ŠTUDIJ